Overzichtspagina methode

Methodes vergelijken

Selecteer minstens twee methodes via 'Voeg toe aan vergelijking'

Nu vergelijken
Hoofddeel en aanvulling

Wat zeg je?, methode voor auditieve taalontwikkeling voor kleuters van groep 1 en 2

Wijk, Marla van; Hoogendoorn, Irma

Uitgeverij Bubbeldebub

1999-2010

Overzicht

Type

methode

Doelgroep(en)

BAO 1-2

Vak(ken)

Nederlandse taal

Links

Uitgever / Besteladres

Uitgeverij Bubbeldebub
Herelsestraat 154
4726 AJ Heerle
http://www.bubbeldebub.com/
office@bubbeldebub.com
0165-505586Samenvatting

Methode voor het spelenderwijs stimuleren van de auditieve taalontwikkeling in groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Het programma bevat een beschrijving van leerlijnen binnen de auditieve ontwikkeling en doelstellingen en handvaten voor observaties. Vervolgens zijn thematisch geordende auditieve oefeningen opgenomen die oplopen in moeilijkheidsgraad. Uitgangspunt is dat leerlingen de leeraspecten van de auditieve taalontwikkeling niet ervaren als een schoolvak, maar de oefeningen zien als leuke spelletjes.
Bij elk thema worden alle soorten oefeningen gegeven, zodat leerkrachten zelf de volgorde van de thema's kunnen kiezen. Een registratiesysteem maakt het mogelijk de taalontwikkeling per leerling bij te houden.
Oefeningen die voorkomen zijn onder andere: het op gehoor verdelen van woorden in lettergrepen; het verdelen van zinnen in woorden; het onderscheiden van lange en korte woorden; het herkennen van losse klanken.
In het hoofddeel zijn de oefeningen gekoppeld aan vier thema's: school; herfst; boerderij; wonen. De aanvulling bevat uitwerkingen van acht thema's: familie; verkeer; Sinterklaas; winter; zomer; dierentuin; boodschappen doen; eten en drinken. Ook bevat dit deel een groepsregistratieformulier.
Aanvullend zijn een kopieermap, een audio-cd en twee spellen ontwikkeld. De kopieermap bevat ruim 200 werkbladen, gebaseerd op de twaalf thema’s van de boeken. Het grote 'Wat zeg je? spel' bestaat uit een spelbord, 116 beeldkaartjes, een stippen- en een kleurendobbelsteen en 6 pionnen en een handleiding. In de handleiding worden tien spelvormen beschreven, zoals bijvoorbeeld: zoek de rijmende beeldkaartjes; tel de lettergrepen; wat is de eerste, middelste of laatste klank. De handleiding bevat tevens een beginklankenlijst, een lettergrepenlijst en een rijmwoordenlijst.
De rijmdominopuzzel biedt drie spelvormen die aansluiten bij de paragrafen 2.3 en 2.4 van het hoofddeel. Het spel bestaat uit 24 houten kaartjes met herkenbare afbeeldingen en wordt geleverd in een houten doos met deksel. De spellen zijn zelfcorrigerend: alleen de afbeeldingen die rijmen passen in elkaar en vormen uiteindelijk een aaneensluitende puzzel van 40 bij 30 cm. In de handleiding worden de drie spelvormen beschreven.
Op de audio-cd 'Wat zing ik?' staan educatieve meezingliedjes over auditieve analyse, discriminatie, synthese, geheugen en taalbegrip.

Bekijken

Hoofddeel en aanvullingVoorbeeldpagina hoofddeelKopieerboekSpelRijmdominopuzzel

Onderdelen

TitelDoelgroepenJaarPrijsISBN
BasisboekMeer informatieBAO 1-2199938,00978-90-76634-07-4
AanvullingMeer informatieBAO 1-2200029,00978-90-76634-02-9
KopieermapMeer informatieBAO 1-22010117,00
Het grote 'Wat zeg je?' spelMeer informatieBAO 1-22005125,00
RijmdominopuzzelMeer informatieBAO 1-2200557,00
Audio-cd Wat zing ik?Meer informatieBAO 1-2201012,50
Beschrijving

Hieronder vindt u een objectieve beschrijving van dit leermiddel, gemaakt door leerplanontwikkelaars van SLO.

Meer weten? Kijk op: http://www.slo.nl/organisatie/kenniscentrum/leermiddelenplein/beschrijven/Ervaring

Hieronder vindt u één of meerdere ervaringen met dit leermiddel, beschreven door leraren. De ervaringen worden door SLO verzameld.

Meer weten of zelf een ervaring over dit leermiddel schrijven? Kijk op: http://www.slo.nl/organisatie/kenniscentrum/leermiddelenplein/ervaringen/Analyse

Hieronder vindt u één of meerdere analyses van dit leermiddel, uitgevoerd door leerplanontwikkelaars van SLO.

Meer weten? Kijk op: http://www.slo.nl/organisatie/kenniscentrum/leermiddelenplein/longlist/Laat uw reactie en/of beoordeling achter:CAPTCHA image sould be here
Verstuur

Beoordeling:Vandaag